ŽUPKOV: Starú drevenicu zrekonštruujú, chcú v nej otvoriť múzeum

15.05.2012 Žarnovica

Župkov 15. mája (TASR) – Ako sa kedysi žilo a pracovalo na tradičnom hospodárskom dvore, by už čoskoro mali mať ľudia možnosť pozrieť si v Župkove (okres Žarnovica). Obec sa totiž rozhodla, že zachráni poslednú drevenicu, ktorá sa tu nachádza a pustila sa do jej rekonštrukcie. Na jeseň tohto roka by v nej chceli otvoriť múzeum.
"Chceme, aby ľudia videli, s čím naši predkovia robili na poli, čo mali doma a podobne," ozrejmil zámer obce starosta Ján Tomáš. Župkovu sa na tento účel podarilo získať grant vo výške 10.000 eur z programu Náš vidiek. Peniaze budú podľa starostu využité na samotné rekonštrukčné práce.
"V prvom rade musíme vymeniť strechu, bude tam šindeľ. Vymenia sa okná a dvere, opraví sa aj interiér. Vonkajšie trámy sa zachovajú, len ich treba vyčistiť a napustiť a spraviť terénne úpravy," podotkol Tomáš. Časť prác chcú zvládnuť brigádnicky za pomoci dobrovoľníkov všetkých spoločenských organizácií, ktoré v obci fungujú.
Obec získala drevenicu od sestry jej posledného obyvateľa. "Krátko nato, ako bol umiestnený v domove dôchodcov, zomrel. My sme sa postarali o pohreb a všetky náležitosti. Ako protihodnotu nám jeho sestra, ktorá žije v Čechách, drevenicu previedla do vlastníctva obce," vysvetlil starosta.
Drevenica je posledná svojho druhu v obci. "Takýchto domčekov tu bolo kedysi viac. Cez vojnu bolo veľa domov vypálených, čiže stavalo sa nanovo. Toto je asi posledný z tej pôvodnej výstavby," dodal Tomáš.
O exponáty by sa mali postarať najmä miestni obyvatelia. Výzvu totiž obec zverejnila aj na svojej internetovej stránke. Podľa Tomáša sa už mnohí ohlásili, že predmety pre miestne múzeum už majú pripravené.
 

Vyberte región